Skip to content

Hur går det till på utställning?

Det finns mycket att tänka på då man vill anmäla sin hund till en hundutställning. Det finns regler och bestämmelser t.ex. att hunden ska vara registrerad i Svenska Kennelklubben, och att hunden ska vara vaccinerad. De flesta utställningsarrangörer kräver också ett medlemskap.

Anmälan
Det arrangeras många olika utställningar runt om i landet – en aktuell kalender över SvVK:s utställningar hittar i menyn.
För utställningar arrangerade av SKK, besök www.skk.se
All nödvändig information om respektive utställning kan du också få via klubbarnas webbplatser. När du väl bestämt vilken utställning du vill åka på anmäler du din hund enligt det som står i informationen. 

Klasser
Då du anmäler måste du ange vilken klass hunden ska delta i. Det som avgör är hundens ålder och/eller meriter. Se SKK:s Utställnings- och championatbestämmelser som finns att hitta här.
Det är viktigt att du anmäler till rätt klass, då det endast i undantagsfall går att byta klass.

Regler och bestämmelser
Det finns som sagt en hel del att tänka på då du vill ställa ut din hund. Utöver medlemskap och vaccinering, finns det bestämmelser kring medverkan, om doping, karenstider, kupering med mera. Du är skyldig att känna till dessa regler och bestämmelser.

På plats
Väl på plats finns en veterinärkontroll där bland annat hundens vaccinationsintyg kontrolleras. Var beredd att också visa hundens nummerlapp för att komma in. I vissa fall delas nummerlappen ut på plats. Bedömning av hundarna sker i egna ringar.
Uppgifter om i vilken ring din hund ska vara i finns på anmälningsbekräftelsen du har fått någon vecka innan utställningen. Har du inte fått någon information några dagar innan utställningen, ta kontakt med arrangören för att kontrollera att det inte blivit något fel.
Väl inne i ringen finns domare, ringsekreterare och eventuellt elever och aspiranter som håller på att utbilda sig, men inga andra personer. Ringsekreteraren ropar in de hundar som ska bedömas i respektive klass och inga andra hundar ska finnas i ringen. Väl inne i ringen är det domaren som bestämmer hur hundarna ska visas, ofta får alla går runt ett varv innan domaren tar en närmare titt på varje enskild hund.
När domaren går igenom varje hund talar han/hon om sina åsikter om hunden till ringsekreteraren som skriver ner det på en kritiklapp. Denna kritiklapp får du ta med hem efter att bedömningen är klar. Värt att tänka på är att det är hundens utseende, kondition och presentation för dagen som domaren kan bedöma.
När väl alla hundar fått sin bedömning i respektive klass, placeras de hundar som fått excellent i kvalitet. Sedan finns det även möjligheter att gå vidare i olika steg.

En hundutställning är till för att bedöma hur respektive hund motsvarar rasstandarden som finns för varje ras, och ska inte påverka hundens värde som familjemedlem.
På så kallade officiella utställningar skickar arrangören resultatlistorna till Svenska Kennelklubbens kansli som lägger in detta i SKK:s hunddatabas.
Du kan alltså gå in och se din hunds resultat i SKK:s webbtjänst Hunddata.
Tiden för när resultaten läggs ut kan dock variera kraftigt, beroende på när resultaten skickas in, men räkna med ett par veckors fördröjning.

OBS!
Tänk på att inte lämna hundar i bilen på utställningsplatsen, särskilt sommartid, då det blir fort mycket varmt även i skuggan och årligen dör det tyvärr hundar i bilar, hjälp oss att förhindra det!

Information hämtad från skk.se och delvis ändrad för denna hemsida.