Skip to content

Saluki

saluki2
saluki1

Salukin är som vuxen lugn och värdig i sin framtoning. Den kan ge ett reserverat intryck mot främlingar. Vilket inte ska förväxlas med att vara skygg eller rädd. En saluki ska vara lugn och stabil. Gentemot sin familj och sina vänner är salukin mycket tillgiven och trofast. Det är en glad hund som ofta är lekfull långt upp i åldrarna. Har du en gång vunnit en salukis förtroende kan du räkna med att du har en vän för livet. Salukin föredrar ofta att leka med andra salukis eller vinthundar. Många som köper saluki har snart både två och tre!

Salukin har ett stort behov av att röra sig och springa. Som vuxen går den gärna långa promenader och tar en cykeltur. Eftersom salukin har stor jaktinstinkt är det inte ovanligt att man inte kan släppa dom lösa då de ej vill ”fångas in”.

Salukin är idag en populär sällskaps- och utställningshund. Du kan också tävla i lure coursing som är en simulerad hetsjakt på hare som går på öppna fält. Intresset för denna tävlingsform har ökat och blir mer och mer populär. Fler och fler har även börjat med att träna och tävla kapplöpning med sin saluki här i Sverige.

Salukin är i allmänhet inte särskilt intresserad av lydnadsdressyr men vissa individer kan naturligtvis uppskatta detta.

Salukin är en mycket gammal ras som i modern tid kom till Sverige genom en import från England. Den finns i två hårlagsvarianter, slät- och långhårig. Den långhåriga är vanligast. Alla färger och teckningar är tillåtna.

Rasklubben Svenska Salukiringen bildades 1968. Tidningen Salukibladet kommer ut 3 ggr/ år. Klubben ordnar flera utställningar per år, både officiella och inofficiella.
Det finns i dag ca 60 st salukiuppfödare med registrerade kennelnamn. En del av dessa har ännu ej haft någon valpkull och andra är i dag inte längre aktiva uppfödare.