Skip to content

Irländsk varghund

varghund

Den irländska varghunden är en av världens största hundraser. Anorna för denna jättelika ras går åtminstone ca 2000 år tillbaka. Det är en lugn och godmodig gigant som sällan visar annat än vänlighet och tur är väl det! En varghundsvalp växer ca 700 % under sitt första levnadsår! Från födelsevikten på ca 700 gr. till unghundens modiga 70 kilo, åtminstone hanarna kan nå denna imponerande tyngd på ett år. Tikarna är oftast något mindre men det är inte självklart.

Att äga en irländsk varghund innebär att du delar ditt liv och hem med denne, bokstavligt. Den blir förtvivlad om den blir behandlad ’som en hund’. Nej, den tar för självklart att den får vara med och diskutera sin familjs alla bestyr i såväl vardag som fest! Varghunden blir i det närmaste förnärmad över när den blir tillsagd att gå och lägga sig. TV-tittandet ihop med resten av familjen är också någonting som varghunden ser som självklart. Gärna i soffan, och allra helst mellan dem den gillar bäst. Detta innebär att en hel del saker, typ kaffekoppar chipsskålar o dyl får vingar och seglar iväg från den som senast höll i dem!

Varghunden har en eminent förmåga att kolla på allting underifrån! Det har sagts förut, vi säger det igen; Varghunden ÄR en stor hund MEN den är hopfällbar! Det är egentligen bara i fråga om bilen som man märker att man har en varghund med sig. De minsta bilmodellerna är inte det bästa valet.

Inomhus märks varghunden knappt. Den ligger still, gärna mellan kylen och spisen, och begrundar sin älskade familj. Det är lätt att uppfostra en varghund. Tjat avskyr den, oftast beroende på att den fattade faktiskt första gången kommandot gavs. Dom är som vinthundar är mest; intelligenta, självständigt tänkande och begåvade med en ibland något avmätt humor.

Skaffar du en varghund inser du förvånat att du har bokat en valp till inom, tja låt oss säga, loppet av två år. Varför? Du har lyckan att ha fått en själsfrände och inte bara en hundras. Det ska vara en generell beskrivning, inte en rasbeskrivning enligt standarden utan något som gör att intresserade vill köpa just er ras.