1_DSC6829 4_DSC8040 _DSC3339 _DSC3442 _Z1M1269 _Z1M5244 _Z1M5355

Podenco ibicenco

podenco2podenco1

Rasklubb: GRAINS (Gemensam rasklubb för numerärt små raser inom SvVK)
https://grainsweb.weebly.com/

 

Rasstandard podenco ibicenco >>
RAS podenco ibicenco >>

 

Genom sina höga hopp så får de en överblick över terrängen och vart bytet befinner sig. De tar då också hjälp utav sin hörsel då synen inte räcker till för att navigera rätt. När de får ögonkontakt med bytet så börjar de att skälla och övriga hundar ansluter sig snabbt för att ringa in bytet. Bytet dödas omedelbart genom att ryggen eller nacken knäcks. Inom denna ras så föredrar man dock att bytet levereras levande och oskatt, vilket också en del av hundarna gör. Har man nu byggt upp en bra relation med sin hund så kommer den att med glädje lämna över sitt byte till sin stolte ägare.

Men frågan är då - Passar dessa hundar verkligen som sällskapshundar? Svaret är tveklöst ja. De är utmärkta familjehundar då de är mjuka, vänliga, tålmodiga och trofasta. De är keliga utan att vara klängiga. Många kan uppleva dem lite kattlika då de lite avvaktande och vaksamt studerar en nykomling. Med andra ord så är det inte en hund som slänger sig om halsen på era gäster och önskar dem välkomna. Ägare till dessa hundar brukar säga att: Man äger inte en podenco ibicenco. Det är den som äger en.

Man glömmer gärna bort att våra hundar är rovdjur. När det gäller podencoiderna så är det extra viktigt att komma ihåg det. Det är avlade för jakt på småvilt. Så om vi inte är uppmärksamma så kan en och annan katt och kanin i grannskapet ryka med. De lär sig snabbt att familjens smådjur hör till flocken och dem rör man inte. Men den regeln gäller inte någon annanstans enligt de flesta av dem.

Även fast de kanske kan upplevas som nobla sagoväsen av era besökare så låt er inte luras av den fasaden. Ibicencon är en ytterst intelligent, aktiv och engagerad hund. De är mycket envisa och självständiga. Med andra ord uppfinningsrika. De ser med andra ord till att roa sig själva på ett sätt som kanske inte alltid uppskattas av den mänskliga delen av flocken. De är mycket nyfikna och vill gärna vara med och sticka ner nosen överallt. Så i takt med att du plockar i skräpet i soppåsen så plockar de upp dem. De kommer att testa alla era gränser till bristningsgräns men det är bara att hålla ut. Förr eller senare så tröttnar även en podenco. Glöm inte heller att de är förklädda kängurur och även klättrare av mästarklass. Så staketet runt trädgården måste vara högt. Tro inte att du kan springa ikapp din hund om den har rymt. Utan du får allt sätta dig ner och vänta tills han eller hon bestämmer sig för att gå hem igen.

Det är en ras som kräver mycket motion och hjärngympa för att komma till sin rätta. Så här krävs det en aktiv familj och inte några soffpotatisar. Saker de uppskattar att göra är spår, agility, lure coursing, cykling, apportering och naturligtvis långa naturpromenader som stimulerar alla deras sinnen. De är en frisk ras utan några ärftliga sjukdomar så man kan räkna med att få behålla sin vän mellan 12-14 år på våra breddgrader. De måste tränas med mjuka träningsmetoder. ALDRIG med hot och slag. En podenco som känner sig kränkt kommer att ta första bästa tillfälle i akt till att lämna dig. I det fallet så kan de vara mycket långsinta. Utan man måste helt enkelt vara uppfinningsrik för att motivera sin PI till att göra det man själv vill.

Det är inte en hund för dig som när tävlingsdrömmar inom bruksgrenarna. Visst kan de bli otroligt duktiga inom de grenarna men det bara så länge som de själva har lust. Så träna gärna för skojs skull. Som ägare så måste man också vara fysiskt aktiv och kunna ta med sig sin hund. Ibicencon trivs inte ensam och helst inte ens som ensamhund. De har en stark flockkänsla och vill vara med sin flock. En ensam podenco är ofta en olycklig podenco. Det här är alltså en ras för dig med mycket humor, självdistans och mängder av tålamod. Men jag kan lova, att ert gemensamma liv inte blir långtråkigt.